Sensomotorinen valmennus

Sensomotorinen valmennus
Aivot ja hermosto säätelevät kaikkea kehon toimintaa, mutta joskus niiden viestinvälitys häiriintyy. Tämä voi johtua kehon synnynnäisistä liikemalleista eli primitiivireflekseistä, jotka ovat osa normaalia kehitystä lapsuudessa. Näiden refleksien tulisi sammua kasvun myötä, mutta joskus ne jäävät aktiivisiksi tai aktivoituvat. Tämä voi aiheuttaa kehon ja hermoston epätasapainoa, mikä näkyy muun muassa lihasjännityksinä, kehon hallinnan haasteina ja hermoston ylikuormittumisena.
Miltä turhat liikemallit tuntuvat arjessa?
Jos keho käyttää turhaa energiaa ylimääräisiin liikkeisiin, se voi aiheuttaa kaikenlaista pientä (ja isompaa) harmia: lihasjännityksiä, tasapainon ja kehonhallinnan haasteita, keskittymisvaikeuksia, jatkuvaa ylivireyttä tai palautumisen ongelmia. Oletko koskaan miettinyt, miksi niska-hartiaseutu jumittaa, vaikka teet venyttelyt ja jumpat? Tai miksi kroppa tuntuu koko ajan ylivirittyneeltä? Taustalla voi olla juuri nämä turhat liikemallit.

Näin pääset eroon turhasta kuormituksesta
Hyvä uutinen: turhat liikemallit voi testata ja niitä voi harjoittaa pois häiritsemästä! Käytännössä tämä tarkoittaa helppoja ja nopeita kotiharjoitteita sekä ohjattuja liikerataharjoituksia, jotka auttavat hermostoa löytämään takaisin tasapainoon. Fipecon valmennuksessa katsotaan aina kokonaisuutta – eli pelkän liikeharjoittelun sijaan huomioimme myös liikkumisen, ravitsemuksen ja palautumisen. Kun keho toimii kokonaisvaltaisesti paremmin, olo kevenee ja voimavarat vapautuvat sinne, missä niitä oikeasti tarvitaan.
Kuinka hermostomme toimii?
Hermosto toimii kuin kehon oma tietoliikenneverkko: 1. sensorinen hermosto kerää tietoa ympäristöstä ja kehosta – esimerkiksi tuntoaistin, näön ja tasapainon avulla – ja välittää sen aivoille. 2. Aivot integroivat tämän tiedon, yhdistävät sen aiempiin opittuihin malleihin/kokemuksiin ja päättävät, mitä kehon tulisi tehdä. 3. Lopulta aivot lähettävät käskyn motorisen hermoston kautta lihaksille, jolloin syntyy liike, oli se sitten käden nostaminen, kävely tai vaikkapa nopea refleksi vaaran uhatessa.
Mitä tapahtuu jos kokonaisuus ei toimi vapaasti
Jos hermostosi ei toimi vapaasti, saatu tieto voi häiriintyä hermostosta aivoihin.Tämä voi näkyä esimerkiksi kognitiivisena haasteena, kuten vaikeutena keskittyä tai oppia uusia asioita, koska aivot eivät pysty yhdistelemään eri aistien kautta tulevaa tietoa saumattomasti. Esimerkiksi, jos visuaalinen ja kehollinen hahmotus eivät toimi yhteen, lukeminen ja kirjoittaminen voivat tuntua vaikeilta, vaikka varsinaista näkövikaa ei ole. Motorisella puolella ongelmat voivat näkyä ristikkäisliikkeissä, kuten kävelyssä tai ryömimisessä – jos keho ei osaa käyttää vastakkaista kättä ja jalkaa sujuvasti yhdessä, liikkeet voivat olla kömpelöitä ja epätasapainoisia, mikä vaikuttaa niin harrastuksiin kuin arkiseen liikkumiseen.
Haasteet voivat olla tiedostettuja tai tiedostomattomia
Turhat liikemallit eivät ole vikoja tai sairauksia hermoston toiminnassa. Ne ovat vain turhia liikemalleja. Näitä turhia liikemalleja kutsutaan alan kirjallisuudessa myös nimellä Sensoriset refleksit. Haasteita ovat seuraavat:
✔︎ Lihaksiston automaattinen jäntevyys on vajaa tai puuttuu kokonaan tai lisää lihaksiston jännittyneisyyttä eli koet, että lihakset ovat kireät/jumissa vaikka sille ei ole loogista selitystä
✔︎ Motoriikan automatisoituminen mahdotonta tai koordinaatio haasteet, kuten tasapainon säilyttäminen
✔︎ Silmien lihakset tarvitsevat ponnistelua automaation sijasta
✔︎ Lateraaliteetin puute on este keskushermoston työnjaolle
✔︎ Oppimis- ja päättelykyvyn hidastuminen Vuorovaikutus- ja johtamistaitojen yksipuolinen käyttö
✔︎ Työn henkisen ja fyysisen kuormittavuuden säätelyn haasteellisuus
Haluatko lisätietoja toiminnallisesta neurotieteestä? Lisä infot Stoine yhdistyksen sivuilta

Turhien liikemallien tunnistamisen hyödyt
Hermoston turhissa liikemalleissa ei ole kyse
sairauksista. Sensoristen refleksien eli kehon turhien liikemallien harjoitteiden avulla mahdollistat kehosi vapaampaan liikkumiseen, ajattelun ja tunnetilojen säätelyyn jos niitä tunnistetaan kartoituksessasi.
Neljä tärkeintä hyötyä sensomotorisesta valmennuksesta:
✅ Huomaat kykeneväsi tekemään asioita jotka aikaisemmin tuottivat haasteita sinulle
✅ Liikkumisesi helpottuu koordinaation palautumisen johdosta
✅ Yksilöllinen kehosi ja hermostosi tarpeisiin perustuva lähestymistapa
✅ Arkesi ei kuormita sinua turhaan vaan palautumisesi normalisoituu.
Miten valmennus toimii käytännössä
Valmennus alkaa yksilöllisellä kartoituksella, jossa analysoidaan kehosi ja hermostosi toimintamallit. Saat tarkat tiedot siitä, miten kehosi toimii ja miten hyödyntää sitä arjessasi. Olen käynyt myös Senso Reflex Expert koulutuksen
Kehosi toiminta on monitahoinen järjestelmä joka koostuu mm. seuraavista:
✅ Pehmytkudoksen tila
✅ Nivelten toiminta
✅ Tiedostomattomat liikemallit
✅ Motorinen toiminta
✅ Aistijärjestelmien toiminta
Kartoitan laajasti edellä mainittuja kohtia 90 minuutin aikana. Kehittämässäni kartoitussisällössä yhdistelen oppimiani tekniikoita fysioterapiasta ja toiminnallisesta neurotieteestä sekä huippu-urheilijoiden testaamisesta. Tämä kattava kartoitus auttaa tunnistamaan mahdolliset haasteiden aiheuttajat arjessasi.
Kartoituksen perusteella suunnittelemme yhdessä henkilökohtaisen polkusi joka kohdistuu juuri niihin osa-alueisiin, jotka tarvitsevat eniten huomiota tavoitteeseen pääsemiseksi. Sovimme henkilökohtaisen valmennussyklisi, joka voi olla kerran kuussa tai sitten viikottainen tapaaminen. Kyseessä on ainutlaatuinen oppimismatka, joka ei ainoastaan mahdollista toimintakykyä, vaan myös auttaa palautumisessa.




Performance & skill coach Finland Oy 3020347-4


Tarjoaa valmennettaville erikoishintaan tuotteensa

Tarjoaa valmennettaville erikoishintaan tuotteensa
